zaterdag 2 april 2011

Rassen van de Zeven Zeeën: Halflings

Voor een keer ga ik eens geen RP uitleg geven, maar zeggen wat mijn bedoeling is met een ras. Waar ik het op baseer en wat het doel ervan is. Wie zin heeft mag meedenken, dan wordt de wereld van de Zeven Zeeën weer wat gevuld.

Probeer zelf een definitie van een Halfling te geven. Meestal komen de volgende woorden terug: klein-irritant/opgewekt-feest-handig. De Halflings van de Kleine Eilanden komen daar helemaal mee overeen, en de harige voeten van de hobbits hebben ze ook. Stel je een bende zatte Ieren voor op St. Patrick's Day, inclusief groene kostuums, en je komt dicht bij wat een Halfling van de Kleine Eilanden is. Stel je dezelfde Ieren voor die in middeleeuws kostuum de Engelsen voor een zoveelste keer buiten stampen met veel minder geavanceerde wapens, en je weet waarom ik van de Halflings geen onderdrukt volk heb gemaakt.

Ze zitten op enkele eilanden, in een wereld waarin het enorm moeilijk is om van de ene zee naar de andere te gaan. Bovendien geven ze niet om economische of politieke macht, zoals IJzermonde al bewees. Als een stad "boomt", trekken de Halflings zich terug naar het platteland omdat ze een hekel hebben aan de drukte die het met zich meebrengt. De Halfling beschaving blijft dan ook een plattelandsbeschaving, waarin grote steden bevolkt en geregeerd worden door een samenraapsel immigranten (veel Mensen, Elfen, Gnomen, Dwergen en Half-elfen), en de Halflings in dorpen blijven. In het geval van IJzermonde betekent het opnieuw een uitbreiding, want de rassen die er zijn bijgekomen hebben meer plaats nodig dan de Halflings, zowel in ruimte voor elk individu als in ruimte van de stad. Dat zorgt op zijn beurt dan weer voor conflicten met boeren aan de rand van die steden, waarvan de meest extreme zich verenigd hebben in een gewapende groep.

De gewapende groep heb ik nog niet uitgedacht, maar moet iets als het IRA worden. De groep wil de Kleine Eilanden terug aan de Halflings geven, inclusief controle over de grote steden en vernietiging of verdrijving van alles wat niet Halfling is. Nee ze zijn niet enorm sterk, en ik weet ook niet of ik ze actief ga betrekken in de campaign. Maar in een omgeving waarin een samenleving voor uitdagingen staat als die van de Halflings, past een terroristische groep perfect. Voorstellen zijn welkom, zeker wat betreft naamgeving.

Veelal een collectie dorpen, dus als de Halflings zelf "geregeerd" worden is het door een dorpsoudste. Geen koningen, tovenaar-aanvoerders, geen mythische leiders. Behalve in noodgevallen als bij een inval, dan komen alle dorpsoudsten bij elkaar en kiezen ze een kampioen, die de Halflings mag aanvoeren in de strijd. De cavalerie, bestaande uit pony's, honden en in enkele extreme gevallen wolven worden van stal gehaald, de slingers gevuld, werpsperen, kortzwaarden en kortsperen geslepen, en de Halflings staan klaar om elke indringer buiten te gooien. Dat is tot nu toe één keer gebeurd. Enfin. Twee. Maar over de eerste keer willen ze niet spreken. De tweede keer ging het om een groep Noormannen, die snel en kundig buiten gewerkt werden. Maar dat is ook al vijfhonderd jaar geleden, net als de Slag van de Hoge Kaap, dus de Halflings en de Noormannen hebben het achter zich gelaten. Enkel Elfen zijn er nog altijd gevoelig voor, de lange levensduur zal er wat mee te maken hebben. Noormannen zelf hebben er nog nauwelijks herinneringen aan en vinden dat de Elfen niet moeten zagen en blij moeten zijn dat ze al lang niet meer plunderen.

2 opmerkingen:

  1. Dan hebben gnomes bij de halflings een voetje voor in tegenstelling tot de rest, en blijft er nog iets van de halfling architectuur bewaard omdat gnomes die gebouwen zijn gaan gebruiken.

    Bommen... Heu... Liever min of meer middeleeuws blijven ipv WoW-achtige toestanden zoals bommen, trams en zeppelins. Het concept van de IRA groep sloeg vooral op een soort verzetsbeweging, een chaotische groep halflings die niet zo braaf zijn als de rest, met een dikke knipoog naar het IRA uiteraard, gezien de eerdere vergelijking met Ieren. Maar ik wil de uitwerking niet ten koste van het middeleeuwse laten gaan.

    BeantwoordenVerwijderen