maandag 28 maart 2011

Geografie: basiskennis


Kaart van de vijf bekende Zeeën en hun landen, door Andreas.

De wereld van de Zeven Zeeën bestaat uit, het zal niet verbazen, zeven grote zeeën waarin telkens een eilandengroep of een continent ligt. Vele zeelieden van allerlei rassen zijn al op zoek gegaan over het water naar een Achtste Zee, maar weinigen zijn van een dergelijke zoektocht teruggekomen. De Zeeën worden gescheiden door lange lijnen rotsformaties, en men kan pas van de ene Zee naar de andere als men een doorgang gevonden heeft in de rotsformaties. Deze oversteek van ene zee naar de andere is dan ook zeer gevaarlijk en wordt zelden uitgevoerd zonder een kundige kapitein en een stevig schip.

Vrij centraal gelegen, lichtjes naar het Westen, ligt de Groene Zee met daarin de Kleine Eilanden, een eilandengroep oorspronkelijk bevolkt door Halflings. De eilandengroep is momenteel het economische centrum van de Zeven Zeeën, en vele schepen maken een reis naar een van de handelssteden, of het nu IJzermonde, Nieuw Formosa of een andere grootstad is. Dit maakt de Kleine Eilanden dan ook een uitgelezen doelwit voor piraten, zeerovers en ambitieuze zeerassen.

Ten noorden van de Groene Zee ligt de Noordzee, met daarin het continent Mitgard. Het is de thuishaven van Dwergen en Noormannen, en staat bekend om zijn grote ijsvlakten, diepe fjorden en enorme bergen. De kusten worden bevolkt door Noormannen, het binnenland door Dwergen ondergronds en reuzen bovengronds.

Ten oosten van de Groene Zee ligt de Wereldzee, een zee waarvan iedereen dacht dat zij het centrum van de wereld vormde, tot de ontdekking van de Nieuwe Zeeën (de zesde en zevende Zee). In de Wereldzee ligt het continent Eregion, geboorteplaats en thuis van elfen en orcs, hoewel deze twee een bittere strijd op overleven voeren. Het is een land van uitgestrekte bossen in het zuiden en grote vlaktes in het noorden. De twee worden gescheiden door grote moerassen, waarin dikwijls doden van een van de vele veldslagen tussen orcs en elfen tot leven komen.

Nog verder oostwaarts ligt de Rode Zee met daarin twee grote eilanden, Shiroshima en Kuroshima. De Rode Zee dankt zijn naam aan de Zeeslag van de Hoge Kaap, een zeeslag die werd uitgevochten tussen Noormannen en Elfen vlakbij de doorgang tussen de Rode Zee en de Noordzee. De Noormannen wonnen die slag, en sindsdien weigeren veel Elfen om nog te varen, en hebben de zee de Rode zee genoemd naar het verspilde bloed. Op het eiland Shiroshima wonen de Oosterlingen, een mensenstam waarover zeer weinig bekend is. Het eiland Kuroshima staat bekend als het land van de schimmen en schaduwen, bevolkt door geesten en natuurgoden.

Ten zuiden van de Wereldzee ligt de Dode Zee. Zowel elfen als dwergen, halflings en orcs geloofden dat de geesten van hun doden naar het zuiden zouden gaan. Dit werd geloofd omdat de meeste zeeën een stroming zuidwaarts kennen. Sinds de ontdekking van het continent Andalus, waar onder andere gnomes wonen, bleek dit niet te kloppen, al bleef de naam in gebruik.

Over de Zesde en Zevende Zee is heel weinig bekend. Ze zijn nog maar net ontdekt en zeevaarders zijn druk bezig ze in kaart te brengen. De wildste verhalen gaan de ronde, maar er is nog erg weinig waarheid. Enkele waaghalzen proberen verder te varen en zoeken de Achtste Zee, maar tot heden is geen van hen teruggekeerd.




Misschien nog een klein woordje uitleg erbij. Bij het maken van deze wereld heb ik bewust gekozen om heel klassiek/cliché te werk te gaan, veel te lenen en maar af en toe kleine wijzigingen aan te brengen aan de typische fantasy. "Geografie: basiskennis" slaat erop dat dit kennis is die al jullie personages ongeveer wel weten en dus mogen gebruiken.

4 opmerkingen:

  1. PS: Ik ben slecht in namen verzinnen, dus wie een goede suggestie heeft voor een andere naam van een plaats of volk doet dat maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geef me dan een alternatief voor twee gelijkwaardige eilanden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Rechtstreeks aangepast in de blog na overleg met ons Oosterse partylid ;-)

    BeantwoordenVerwijderen